Świąteczny zimowy zielony koktajl z ostrą nutą imbiru
Składniki:
1 szklanka mleka sojowego1 pomarańcza
2 cm świeżego imbiru
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kakao
garść jarmużu
więcej u Moniki na: http://littlehungrylady.pl/2015/12/swiateczno-zimowy-zielony-koktajl.html
Len (Siemię lniane)
siemię lniane to malutkie nasionka lnu.
Zawierają mnóstwo kwasów tłuszczowych omega-3, witaminę E, substancje
balastowe i śluzowe, białko, potas, cynk oraz lignany, czyli
fitoestrogeny.
Można z nich
robić odwary, a także dodawać do sałatek, kanapek, a przede wszystkim do
KAŻDEGO KOKTAJLU, gdyż jest smakowo obojętne.
Kwasy
tłuszczowe omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3
stanowią silną oręż przeciwko stanom zapalnym w naszym organizmie. Badania
wskazują, że procesy zapalne mają istotne znaczenie w przebiegu wielu
chorób przewlekłych włączając w to choroby serca, artretyzm, cukrzycę a
nawet pewne rodzaje nowotworów. Stan zapalny może być wzmacniany przez
niedobory kwasów tłuszczowych omega-3, zwłaszcza w stosunku do kwasów
omega-6. W wyrównaniu stosunku kwasów omega-3:omega-6 bardzo pomocne jest
właśnie siemię lniane.
Głównym kwasem tłuszczowym omega-3 zawartym w siemieniu lnianym jest kwas alfa linolenowy (ALA). Jest on prekursorem kwasów tłuszczowych zawartych m.in. w tłuszczu z łososia (EPA i DHA).
Głównym kwasem tłuszczowym omega-3 zawartym w siemieniu lnianym jest kwas alfa linolenowy (ALA). Jest on prekursorem kwasów tłuszczowych zawartych m.in. w tłuszczu z łososia (EPA i DHA).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz