Odpowiednia ilość wapnia pomaga zbudować i zachować mocne kości, pogodny nastrój i odprężone mięśnie.
Wapnia w naszym organizmie jest sporo, najwięcej z
wszystkich składników mineralnych, a zapotrzebowanie na niego różni się w
zależności od wieku, płci i stylu życia. Wapń nie tylko pomaga w budowie i zachowaniu mocnych kości i zdrowych zębów,
ale też bierze udział w procesach skurczowych mięśni, przez co ważny
jest dla układu krwionośnego i serca, utrzymaniu równowagi
kwasowo-zasadowej, odgrywa istotną rolę w krzepnięciu krwi oraz wspomaga
wydzielanie enzymów i hormonów.
Czy wiesz, że odpowiednio skomponowany zielony koktajl ze składników bogatych w wapń może pokryć większość dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek?
Trudno przedawkować naturalny wapń pochodzący z jedzenia, miksuj więc na zdrowie, bo właściwa proporcja tego pierwiastka w organizmie to zdrowy sen, pogodny nastrój i odprężone mięśnie.
- Zielone liście -
podstawowy składnik zielonych koktajli jakim są rośliny zielonolistne, okazuje się być bardzo bogatym źródłem wapnia, najwięcej mają go:
brokuły,
jarmuż,
pokrzywa,
szpinak,
szczaw,
natka pietruszki,
natka marchewki,
liście buraka,
kalarepy,
brukselka,
kapusta.
- Orzechy, nasiona i ziarna -
świetne źródło wapnia. Na uwagę zasługują tu przede wszystkim:
mak,
i sezam (zwłaszcza niełuskany),
ale także migdały,
orzechy laskowe
czy pestki słonecznika;
są nieocenionym źródłem wapnia, a do tego nie zmieniają smaku koktajli. Polecamy moczyć orzechy przed dodawaniem ich do koktajli, warto zwłaszcza ze względu na ich lepszą przyswajalność i trawienie. Zmielony sezam w formie tahiny to także pyszny i zdrowy dodatek, sprawia że koktajl smakuje jak najpyszniejsza chałwa.
Z orzechów i ziaren możesz też samodzielnie zmiksować pyszne mleko roślinne i w ten sposób uzupełnić źródło wapnia w koktajlu.
- Suszone owoce -
kolejne pyszne źródło wapnia, które bardzo często stosujemy w zielonych koktajlach, polecamy zwłaszcza:
figi
czy morele,
ale także śliwki,
rodzynki
czy daktyle.
Suszone owoce to skoncentrowane źródło pierwiastków oraz zdrowych cukrów. Używaj je także aby naturalnie posłodzić swoje koktajle.
- Pomarańcze, grejpfruty -
wyjątkowe źródło wapnia, nic łatwiejszego jak dodać je do koktajlu lub zmiksować zielone warzywa z sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Owoce wyjątkowo wspomagają wchłanianie wapnia dzięki zawartości dużej ilości witamin i minerałów regulujących wchłanialność. Możesz także dodawać je do koktajli jako wyciśnięty świeżo sok w celu rozcieńczenia.
- Marchew -
zarówno w postaci soku jak i korzenia zmiksowanego w całości. Marchew zasługuje na uwagą także ze względu na zawartość wapnia łącznie z witaminami, które wspomagają wchłanialność, więc skorzystamy dodając ją do koktajli podwójnie. Świeże, chrupkie i jędrne marchewki są słodkie i dodatkowo uatrakcyjniają smak koktajli z zielonymi liśćmi.
Czynnikami zmniejszającymi wchłanianie wapnia lub potocznie nazywanymi, jako wypłukującymi wapń z organizmu są: kawa, czarna herbata, nadmiar soli i cukru rafinowanego w codziennym żywieniu, zbyt duża ilość białka w diecie, nadmiar fosforanów, solaniny i szczawiany.
No i najważniejsze, dostarczaj wapń codziennie, nie magazynuje się on w organizmie, miksuj zielonolistne warzywa z owocami, orzechami i ziarnami, a jego poziom zapewni Ci zdrowie i równowagę na co dzień. Porady jak uzupełnić wapń w diecie oraz konkretne przepisy znajdziesz w naszej nowej książce wachlarz cz. 2:
Czy wiesz, że odpowiednio skomponowany zielony koktajl ze składników bogatych w wapń może pokryć większość dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek?
Co miksujemy na mocne i zdrowe kości, czyli koktajle po złamaniach
<kliknij na zdjęcie>
Czym grozi niedobór wapnia w organizmie?
Gdy brakuje tego ważnego składnika mineralnego w pożywieniu, organizm sam go sobie pobiera, z kości, zębów oraz tych organów, w których go znajdzie. Grozi nam wtedy osteoporoza, psujące się zęby, łamliwe kości, słaba krzepliwość krwi, zaburzenia rytmu serca, nadmierne skurcze mięśniowe, drętwienia kończyn, mrowienie w opuszkach palców rąk i wokół ust.Trudno przedawkować naturalny wapń pochodzący z jedzenia, miksuj więc na zdrowie, bo właściwa proporcja tego pierwiastka w organizmie to zdrowy sen, pogodny nastrój i odprężone mięśnie.
Skąd wziąć wapń w zielonych koktajlach?
Szalenie ważny składnik, jakim jest wapń, występuje w wielu składnikach zielonych koktajli, zainspiruj się i miksuj takie koktajle, aby sobie tego pierwiastka dostarczyć, polecamy:- Zielone liście -
podstawowy składnik zielonych koktajli jakim są rośliny zielonolistne, okazuje się być bardzo bogatym źródłem wapnia, najwięcej mają go:
brokuły,
jarmuż,
pokrzywa,
szpinak,
szczaw,
natka pietruszki,
natka marchewki,
liście buraka,
kalarepy,
brukselka,
kapusta.
- Orzechy, nasiona i ziarna -
świetne źródło wapnia. Na uwagę zasługują tu przede wszystkim:
mak,
i sezam (zwłaszcza niełuskany),
ale także migdały,
orzechy laskowe
czy pestki słonecznika;
są nieocenionym źródłem wapnia, a do tego nie zmieniają smaku koktajli. Polecamy moczyć orzechy przed dodawaniem ich do koktajli, warto zwłaszcza ze względu na ich lepszą przyswajalność i trawienie. Zmielony sezam w formie tahiny to także pyszny i zdrowy dodatek, sprawia że koktajl smakuje jak najpyszniejsza chałwa.
Z orzechów i ziaren możesz też samodzielnie zmiksować pyszne mleko roślinne i w ten sposób uzupełnić źródło wapnia w koktajlu.
- Suszone owoce -
kolejne pyszne źródło wapnia, które bardzo często stosujemy w zielonych koktajlach, polecamy zwłaszcza:
figi
czy morele,
ale także śliwki,
rodzynki
czy daktyle.
Suszone owoce to skoncentrowane źródło pierwiastków oraz zdrowych cukrów. Używaj je także aby naturalnie posłodzić swoje koktajle.
- Pomarańcze, grejpfruty -
wyjątkowe źródło wapnia, nic łatwiejszego jak dodać je do koktajlu lub zmiksować zielone warzywa z sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Owoce wyjątkowo wspomagają wchłanianie wapnia dzięki zawartości dużej ilości witamin i minerałów regulujących wchłanialność. Możesz także dodawać je do koktajli jako wyciśnięty świeżo sok w celu rozcieńczenia.
- Marchew -
zarówno w postaci soku jak i korzenia zmiksowanego w całości. Marchew zasługuje na uwagą także ze względu na zawartość wapnia łącznie z witaminami, które wspomagają wchłanialność, więc skorzystamy dodając ją do koktajli podwójnie. Świeże, chrupkie i jędrne marchewki są słodkie i dodatkowo uatrakcyjniają smak koktajli z zielonymi liśćmi.
A co jeśli wapń się nie wchłania?
Istnieją związki, które regulują wchłanianie wapnia. Czynnikami zwiększającymi wchłanianie wapnia są: fosfor, magnez, witamina D i witamina A. Warto więc miksować składniki wymienione wyżej, bogate w wapń ze składnikami bogatymi w magnez czy fosfor, warzywami i owocami w kolorze żółtym i pomarańczowym, gdyż bogate w karotenoidy stanowią źródło witaminy A.Czynnikami zmniejszającymi wchłanianie wapnia lub potocznie nazywanymi, jako wypłukującymi wapń z organizmu są: kawa, czarna herbata, nadmiar soli i cukru rafinowanego w codziennym żywieniu, zbyt duża ilość białka w diecie, nadmiar fosforanów, solaniny i szczawiany.
No i najważniejsze, dostarczaj wapń codziennie, nie magazynuje się on w organizmie, miksuj zielonolistne warzywa z owocami, orzechami i ziarnami, a jego poziom zapewni Ci zdrowie i równowagę na co dzień. Porady jak uzupełnić wapń w diecie oraz konkretne przepisy znajdziesz w naszej nowej książce wachlarz cz. 2:
to poręczna forma książki, którą możesz zabrać ze sobą gdziekolwiek chcesz, albo trzymać na blacie w kuchni bez strachu, że się zabrudzi - KSIĄŻKA WACHLARZ!
Porady i przepisy na zdrowe koktajle aż 150 PRZEPISÓW dotyczących 30 ZAGADNIEŃ ZDROWOTNYCH
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz