Przepisy, pomysły i inspiracje na proste i pyszne zielone koktajle, szejki, smoothies, smufi, smuti :)
Zrób sobie samemu pyszny zielony koktajl, zmiksuj zieleninę z owocami i ciesz się życiem.
Strony
▼
Czym posłodzić koktajl, jeśli nie cukrem? Oto 6 pomysłów!
Uwielbiasz słodkie smaki a twój koktajl po prostu musi być słodki? Zobacz, jak łatwo i zdrowo zastąpić biały cukier.
Nie musisz całkowicie wyeliminować słodkiego smaku z codziennego
jadłospisu, nawet gdy jesteś na diecie. Zastąp po prostu biały,
przetworzony cukier jego zdrowymi zamiennikami. I nie mamy tu na myśli
sztucznych słodzików, mocno przetworzonych syropów czy cukru brązowego,
ale jego naturalne odpowiedniki, zdrowe i nietuczące.
Sposoby na słodki smak koktajlu
Polecamy kilka sposobów na uzyskanie słodkiego smaku koktajlu,
ułożone chronologicznie. Zaczynamy od tego, który polecamy najbardziej.
Po pierwsze dużo dojrzałych, słodkich owoców.
Czy wiesz, że dojrzałe banany (takie które mają
brązowe kropki na skórce), są bardzo, bardzo słodkie a ich główną
wartością odżywczą są naturalne, zdrowe cukry? Używaj do koktajli
dojrzałych lub wręcz przejrzałych słodkich owoców a smak, jaki uzyskasz
będzie wyjątkowo słodki, smaczny i odżywczy.
Dojrzałe ananasy, mango, brzoskwinie, czereśnie, melony, morele, daktyle i inne słodkie owoce to idealna, naturalna słodycz i niczego więcej nie potrzeba. I na tym punkcie moglibyśmy w sumie zakończyć wyliczanie, ale miało być 6 pomysłów, zatem będzie ich sześć!
Po drugie naturalne, suszone słody - daktyle
Suszone daktyle, bardzo łatwo dostępne o każdej
porze roku oraz inne suszone owoce to naturalne źródło słodyczy.
Wystarczy jedna, dwie sztuki dodane do koktajlu a już uzyskasz efekt
posłodzenia.
Po trzecie naturalne zielone słody - stewia
Stewia w liściach to idealny dodatek do
koktajli, nadający naturalną słodycz. Mówi się że jest słodsza od cukru a
nie zawiera kalorii. Krzaczek stewi możesz posadzić w ogrodzie lub na
balkonie a nawet w doniczce, dzięki zyskasz nieograniczony dostęp do
świeżych, słodkich liści.
Po czwarte naturalne słody w proszku - np. lucuma
Sproszkowana lucuma pozyskiwana jest z
suszonych i roztartych owoców drzewa Pouteria lucuma, występującego w
rejonie Andów. Nazywana jest „Złotem Inków”, zawiera naturalnie
występujące cukry, witaminy z grupy B i składniki mineralne. Idealnie
nadaje się do koktajli jako składnik słodzący. W postaci proszku można
też dostać inne słodkie owoce, np. sproszkowane banany.
Po piąte naturalny, surowy miód
Czy wiecie, że miód dostępny w sklepach
ogólnospożywczych jest podgrzewany, pasteryzowany, filtrowany i w
zasadzie niewiele różni się od cukrowego syropu. Jeśli chcesz skorzystać
z nieocenionych właściwości pszczelego produktu, polecamy zaopatrzyć
się w nieprzetworzony miód surowy.
Skarbnica skoncentrowanych składników odżywczych
idealnym dodatkiem do twoich codziennych koktajli, sprawdź jak to
działa!
Po szóste jak najmniej przetworzone syropy, np. syrop klonowy
Syrop klonowy 100% nie zawiera żadnych dodatków
typu konserwanty czy barwniki. Sok uzyskany z klonu poddawany jest
jedynie odparowaniu wody (gotowanie) i filtracji. Jeśli już musicie
używać syropu, to bardziej niż syrop z agawy, ryżowy czy daktylowy,
które proces produkcji pozbawia większości wartości odżywczych polecamy klonowy.
O tym zawsze pamiętaj
Pamiętaj, że miksując dojrzałe owoce, pełne naturalnego cukru, miksujesz je w całości - razem z pulpą błonnikową.
Dlatego cukier w nich zawarty nie dostaje się natychmiast do krwi, tak
jak w przypadku soków. Cukier ten naturalnie uczestniczy w procesie
trawienia przez cały układ trawienny, dostarczając dużo energii wraz z
bogactwem wartości odżywczych w ich naturalnej, nieprzetworzonej
postaci.
Zastanawiasz się, co jest lepsze: świeżo wyciskane soki czy warzywa i owoce miksowane na koktajl?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz