ZRÓB SAM

jak samemu zrobić mleko roślinne?


najprzystępniej napisano o tym na blogu: http://weganie.blogspot.com/2010/11/mleko-roslinne.html, pozwoliliśmy sobie zacytować:

"Mleko roślinne najłatwiej zrobić z orzechów i nasion.


My najczęściej moczymy je na noc, przede wszystkim dlatego, że łatwiej je później zmiksować w blenderze. Drugi powód to toksyczne enzymy, o których już nie raz czytaliśmy. Ponoć nasiona i orzechy zawierają inhibitory enzymów, które chronią je podczas wzrostu. W naturze, kiedy pada, ziarna mają zapewnioną wilgoć, wiec mogą kiełkować. Dlatego ziarna i orzechy, które nie wykiełkowały, należy namoczyć, aby uwolnić je od tych toksycznych enzymów.  Z drugiej strony codziennie jemy surowe orzechy, pestki np. jako przekąskę oraz mielone siemię lniane dodane do koktajli i nie wyobrażamy sobie, żeby wcześniej je moczyć :)


Technika robienia mleka jest prawie zawsze taka sama.

Moczymy 1 szkl. orzechów, pestek, ziaren na noc, 
następnie płuczemy 
i miksujemy w blenderze z 4 szkl. wody.  

Przelewamy wszystko przez gazę do naczynia, wyciskamy i gotowe. 

To, co zostało na gazie świetnie się sprawdza jako zagęstnik do zup i sosów lub dodatek do wypieków. 
W przypadku orzechów posiadających skórkę tj. migdałów, można je wcześniej sparzyć gorącą wodą.
Oczywiście stosunek suchych produktów do wody może być inny, wszystko zależny od tego, jak tłuste chcecie mieć mleko.
Z podanego sposobu wychodzi ok. 800 ml mleka.


Mleko kokosowe
1 szkl. wiórek kokosowych (namocz. przez 1-2 godz.) + 4 szkl. wody. Wiórek nie trzeba płukać, można je zmiksować razem z zalaną wodą.

Mleko z orzechów nerkowca  
1 szkl. nerkowców (namocz. przez min 2-3 godz.) + 4 szkl. wody

Mleko ryżowe  
1 szkl. ryżu (namocz. przez ok. 3 godz.) + 4 szkl. wody

Mleko sezamowe  
1 szkl. ziaren sezamu (namocz. przez min 4-6 godz.) + 4 szkl. wody

Mleko słonecznikowe 
1 szkl. ziaren słonecznika (namocz. przez min 6-8 godz.) + 4 szkl. wody

Mleko owsiane  
1 szkl. ziarna owsa lub płatków owsianych (namocz. przez 8 godz.) + 4 szkl. wody

Mleko migdałowe 
1 szkl. migdałów bez skórki (namocz. przez 8-12 godz.) + 4 szkl. wody

Trudno powiedzieć, ile każde mleko może stać w lodówce. My staramy się je wypić tego samego dnia lub następnego, więc na pewno 2 dni postoi."

Mleko można też zrobić np. z kaszy jaglanej, lub z komosy ryżowej (quinoa) wtedy otrzymujemy odpowiednio:

Mleko jaglane
1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej + 2 szklanki wody 

Mleko quinoa
1 szkl. ugotowanej komosy ryżowej + 2 szklanki wody 

Mleko amarantusowe
1 szkl. amarantusa ugotowanego + 4 szkl. wody (przyda się szczypta soli i np. ksylitolu)




 
 zobacz też tutaj:
kliknij na zdjęcie lub tytuł
http://pl.blastingnews.com/styl-zycia/2015/06/jak-zrobic-samodzielnie-w-prosty-szybki-i-tani-sposob-mleko-roslinne-00441289.html




55 komentarzy:

  1. Witam, jaką wodą zalewamy? Zimną z kranu, letnia przegotowaną czy gorącą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy to zależy, najszybciej wychodzi mleko z ziaren zalanych ciepłą czy gorącą wodą, ale traci się wtedy na części składników odżywczych, poza tym mleko wychodzi wtedy ciepłe. Wszystko więc zależy też od tego do czego je potem używasz, czy chcesz mieć ciepłe czy gorące, czy zimne i czy jesteś np. witarianinem :) wtedy tylko zimna lub letnia woda (do 42st) wchodzi w grę :)))

      Usuń
    2. Dolewamy jakies mleko?

      Usuń
    3. gdzie?
      to jest właśnie przepis na mleko roślinne :)

      Usuń
  2. Dziękuję za ekspresową odpowiedz:) ale rozumiem ze przegotowana czy nie ma znaczenia?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy my to miksujeny wszystko pozniej razem z mlekiem-nie doczytalam;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko roślinne to woda+zmiksowane ziarna, orzechy, pestki itp Bardziej by pasowało napój mleczny, napój o konsystencji i kolorze mleka :)

      Usuń
  4. witam, ile czasu można przechowywać takie mleko w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jak jest napisane w poście: " Trudno powiedzieć, ile każde mleko może stać w lodówce. My staramy się je wypić tego samego dnia lub następnego, więc na pewno 2 dni postoi." :)

      Usuń
  5. Do mleka ryżowego jakiego rodzaju ryżu używacie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko wychodzi z każdego rodzaju ryżu, używaj tego co masz. My ostatnio używamy brązowy pełnoziarnisty dostępny w większości marketów, ale to jest zmienne w zależności od okresu i dostępności produktów.

      Usuń
  6. Rozumiem że mleko ryżowe robi się z suchych ziaren?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można i z surowych i z ryżu ugotowanego i tak i tak wyjdzie, ale będzie inne w smaku i konsystencji

      Usuń
    2. Jest jeszcze opcja z namoczonych płatków ryżowych, też fajne wychodzi

      Usuń
  7. ja na noc zalewam siemie lniane i rano wlewam takiego gluta do koktajlu, czy to źle?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, dlaczego miałoby być źle :) tak się robi właśnie kisiel lniany, też idealny dodatek do zielonych koktajli :)

      Usuń
  8. warto dodać że glutek lniany znacząco obniża wchłanianie witamin z tego co jemy, dlatego najlepiej pić go solo na czczo a po jakimś czasie jeść pierwszy posiłek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mam pytanie, czy po namoczeniu orzechów należy je następnie odcedzić z wody, w której się moczyły i dopiero wtedy dolać ilość szklanek w przepisie? Czy miksujemy z wodą, w jakiej się moczyły i ona się już wlicza w te szklanki?

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam kokosowe wyszło okropnie niesmaczne , dodam że wiórki kokosowe były świeże dzień wcześniej kupione , co zrobiłam nie tak? szkoda tylko czasu i nerwów ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm nam wychodzi zawsze pyszne ze śmietankową pianką na pokrywce miksera :) A jak długo mikowałaś/eś, jaka wyszła konsystencja? A lubisz w ogóle smak kokosowy? :)))

      Usuń
  11. Dzięki za odpowiedź , Lubię bardzo smak i zapach kokosowy :) Może zacznę od początku , zachwycona Waszymi przepisami na mleczka roślinne postanowiłam zrobić własną wersję, padło na kokosowe . Kupiłam wczoraj w biedronce wiórki kokosowe i to chyba był błąd (zawierają dwutlenek siarki) Dziś otworzyłam paczkę i wsypałam szklankę wiórek do miseczki zalewając 1 i 1/2 szklanki wody , odczekałam ok 2-3 godz. Wlałam zawartość do blendera kielichowego , włączyłam na moment po czym dodałam znów szklankę wody. Miksowałam kilka minut, po czym przelałam po czystej gazie do miseczki. Otrzymałam białą wodę , bez pianki , o chemicznym zapachu i jałowym nie nadającym się do picia smaku . Czuję się zniechęcona , a miało być tak pięknie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zniechęcaj się, czasami to wina wiórek, ale bardzo rzadko, nam też zdarzało się robić mleko z wiórek z Biedronki, więc chyba nie w tym rzecz, może lepiej zmiksować najpierw porządnie i dłużej z małą ilością wody i dopiero potem rozcienczać i miksować dalej? Czasami są też słabsze i lepsze blendery/miksery, porządny poradzi sobie z każdymi wiórkami czy to zalanymi wcześniej wodą czy nie, ciepła czy zimną, a przy słabszych trzeba czasem wyczuć i się napracować zanim znajdzie się swój własny sposób. Niektórym wychodzi za pierwszym razem :)) Na pewno nie można się spodziewać takiego mleka kokosowego jak z puszki bo to nierealne, nie ma tyle tłuszczu w wiórkach. Bardziej mleko z wiórek przypomina konsystencję i smak takiego mleka kokosowego z kartonów (które ma tylko kilka procent tłuszczu).

      Usuń
  12. Dziękuję za słowa wsparcia będę walczyć i próbować dalej , kupię inne wiórki . Może następnym razem się uda ;) A blender mam o mocy 600 W także powinien dać radę . Jak zrobię to dam znać :D
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno się uda, będzie nam miło jak dasz znać jak efekty :) Miksuj na zdrowie!

      Usuń
  13. Czy mleko kokosowe można robić tylko z kupnem wiórek? Mam świeżego kokosa i chciałam spróbować, tylko zastanawiam się, czy zalać te kawałki, które mam, czy najpierw muszę spróbować zrobić z nich wiórki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kokosa wychodzi jeszcze pyszniejsze, nawet nie musisz nić zalewać, jak masz porządny blender kielichowy to po prostu miksujesz na miazgę z wodą i odsączasz, pycha!

      Usuń
  14. jakiej mocy blender powinnam kupić, żeby robić mleko roślinne?
    czy 900 W wystarczy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno się da zrobić mleko roślinne, niewiem tylko ile czasu na to będzie potrzeba i niekoniecznie tak miałkie ono będzie jak przy blenderach z wyższą mocą :( Niestety nie używaliśmy takich słabych mikserów do robienia mleka więc nie mamy doświadczenia, może ktoś z czytelników pomoże?

      Usuń
  15. Jestem po zrobieniu owsianego ☺ Cudnie kremowe, o niebo lepsze niż z kartona. Dziękuję to zdecydowanie za mało za przepis i inspirację. Mikser 2500w więc potwór - perfekcyjnie mieli. Dziękuję☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super! Cieszy nas każdy zainspirowany :) Miksuj na zdrowie <3

      Usuń
  16. Witam,
    Tak sobie czytam i czytam :) Jestescie super! Jutro robie pierwszy koktajl :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Inspiruj się i korzystaj a my dzięki takim wpisom nabieramy wiatru w skrzydła i bierzemy się do pracy :-*

      Usuń
  17. A jak zrobić mleko orkiszowe? Moja córka może pić tylko orkiszowe lub gryczane

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. użyj płatków orkiszowych zamiast owsianych lub kaszy gryczanej niepalonej zamiast jaglanej :)

      Usuń
  18. ja mam blender o mocy 700w i tez robie napoje bez problemu po prostu wszystko mocze to raz a 2 miksuje z przerwami by nie doprowadzic do przegrzania

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam serdecznie :) Nakręciłam się strasznie Waszymi przepisami. Soki i koktajle opanowałam :) Dziś eksperymentowałam z mlekiem. Z racji tego, że znalazłam w domu słonecznik użyłam go. Mleko wyszło jak najbardziej jednak w smaku gorzkawe. :( Fakt słonecznik sam w sobie ma taki posmak. Ale może mogę czymś "osłodzić" ?? Poproszę o podpowiedź. Pozdrawiam serdecznie Magdalena :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, jeśli nie używasz mleka do słodkich koktajli tylko chcesz je pić samodzielnie to dosłodź, użyj najlepiej naturalnych słodów jak miód, daktyle czy liście stewii, ewentualnie syropów, jak klonowy itp Mleko można też dosmaczać przyprawami, świetnie smakuje np. z cynamonem czy kardamonem

      Usuń
  20. Od piątku mam Vitamixa (Pro 750) i nareszcie mogę sama robić mleka roślinne. Ja swoich nie przecedzam - nie czuję takiej potrzeby. I daję trochę więcej wody (6 szklanek na szklankę orzechów/ziaren - z mniejszej ilości wody wychodziło bardzo gęste i sycące) :)

    Takie domowe mleko smakuje o niebo lepiej od kupnego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super! :) Smacznego i miksuj na zdrowie :)

      Usuń
    2. Kurczę ile kosztuje taki średniej jakośco vitamix? 200-300zł?

      Usuń
  21. Witam,
    czy orientują się Państwo ile kalorii ma mleko migdałowe zrobione wg. wyżej podanego przepisu? :)
    Pozdrawiam, Dominika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tyle ile określona ilość migdałów, chyba że wyciśniesz całkowicie pozostałą pulpę migdałową, to szacuje się że ok. 30-50% wartości kalorycznej z dodanych migdałów

      Usuń
  22. witam chce zaczonc kuracje detox DLA POCZĄTKUJĄCYCH i czy moge zrobic koktajle dzis a jutro je pic z gory dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, koktajle możesz przechowywać w lodówce do 24-36 godzin, zamknięte najlepiej w szklanych butelkach lub pojemnikach i wstrząśnięte przed użyciem, powodzenia!

      Usuń
  23. czy takie np mleko kokosowe można używać później np do zup ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, z tym że ma krótki termin przydatności i jest mniej tłuste

      Usuń
  24. Czy takie mleka nadają się jako zamiennik krowiego mleka, śmietany czy jogurtu do wypieku ciast i robienia kremów? Jeśli tak to które najbardziej? Z powodów zdrowotnych chyba będę musiała zmodyfikować swój jadłospis i mleka roślinne wydają się być dobrymi zamiennikami.

    OdpowiedzUsuń
  25. A ta śmietanka, która wychodzi na wierzchu przy miksowaniu mleka kokosowego to do mleka ją dodać? bo przy odciskaniu przez gazę to trochę jej pewnie zostaje na gazie, więc może lepiej ją zebrać żeby była w mleczku?? Beata

    OdpowiedzUsuń
  26. Dobry wieczór. Mam dwa pytanka. Mam w ogrodzie słonecznik,rozumiem, że go wyłuskać przed zrobieniem mleczka?I drugie pytanko-dla zwierzaczków moich kupiłam ziarno owsa z farmy. Czy te ziarna też trzeba wyłuskać zanim się zrobi mleczko? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak najlepsze wychodzi z wyłuskanych ziaren, niełuskane są trudniejsze dla blendera, nie namoczą się tak dobrze i robią mleko ciemniejszym

      Usuń

Pobierz bezpłatnie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...