czwartek, 11 sierpnia 2016

Leki nie są obojętne dla organizmu - lepiej zmiksuj naturalny koktajl przeciwzapalny

Polecamy koktajl przeciwzapalny do samodzielnego przygotowania - smaczny oraz prosty do zmiksowania z ogólnie dostępnych składników.



Stan zapalny to zjawisko, które jest odpowiedzią organizmu na infekcję albo na uraz. Każdy organizm jest odpowiednio wyposażony i przystosowany przez naturę do tego, aby sobie samemu poradzić ze stanem zapalnym o niskim lub średnim poziomie nasilenia. Symptomy, które towarzyszą reakcji zapalnej (zaczerwienienie, obrzęk, świąd i ból) są niedogodnościami, które nie trwają najczęściej dłużej niż kilka dni. Jednak gdy stan zapalny jest zbyt silny lub trwa zbyt długo, powodować może więcej szkodny niż pożytku. Może się zdarzyć, że zahamuje proces zdrowienia, a nawet spowoduje dalsze uszkodzenia. 

Najbardziej poważnym problemem związanym z rozwojem stanu zapalnego jest produkcja wolnych rodników w tych tkankach, w których występuje. Powstawanie nadmiernej ilości wolnych rodników jest zjawiskiem negatywnym - bez odpowiednio silnego mechanizmu działającego kompensacyjnie (jak np. antyoksydanty, które znajdziecie w świeżych owocach i warzywach) mogą zniszczyć składniki komórek, takie jak białka, tłuszcze czy DNA. W konsekwencji może dojść do uszkodzenia tkanek i ich niezdolności do normalnych funkcji komórkowych.


Na stan zapalny może pomóc koktajl o działaniu przeciwzapalnym

 
Koktajl przeciwzapalny do samodzielnego przygotowania, smaczny, łatwy w zmiksowaniu oraz prosty do zrobienia z ogólnie dostępnych składników, przygotujesz z następujących składników: 

pół szklanki jagód (poza sezonem mogą być mrożone) 
2 banany 
1 mała pak choi (kapusta chińska) 
1 łyżeczka młodej pszenicy w proszku
Zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji, uzupełniając w razie potrzeby szklanką wody. Wypij bezpośrednio po przyrządzeniu.

 

Jak działają ten koktajl?

Poszczególne składniki koktajlu mają działanie przyspieszające reakcje niwelujące stan zapalny i pomagające go usunąć.

Kapusta pak choi jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych. Stanowi bogate źródło minerałów m.in.: sodu, magnezu, potasu, wapnia, żelaza, fosforu oraz witamin, zwłaszcza z grupy B i witaminy C. To niedoceniane warzywo jest bronią w walce z nowotworami. Kapusta pak choi działa przeciwzapalnie oraz obniża ciśnienie krwi. W walce z przewlekłymi stanami zapalnymi pomagają zawarte w niej fitoskładniki, a pozostałe jest walory zdrowotne wzmacniają to działanie. Warto zwrócić uwagę na zawartość w niej tłuszczu omega 3 oraz kwasu alfa-linolenowego, które dodatkowo przyczyniają się do walki z przewlekłymi stanami zapalnymi.
 
Młoda pszenica to właściwie sproszkowany sok z młodej pszenicy (trawy pszenicznej). Na tym wczesnym stadium życia rośliny trawa jest traktowana jako warzywo zielonolistne, a nie zboże, i jest bezpieczna dla osób z nietolerancją glutenu. Obecnie to jeden z najpopularniejszych zielonych dodatków do super żywności. Młoda pszenica to skoncentrowane źródło chlorofilu, witamin, minerałów i enzymów roślinnych. Chlorofil zawarty w trawie pszenicznej działa jak odkurzacz wyciągający toksyny z organizmu. Chlorofil wewnętrznie oczyszcza tkanki i ma właściwości kojące oraz łagodzące.
 
Jagody nie tylko obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają stężenie cukru we krwi, ale też procyjanidy, antocyjany, różnego rodzaju kwasy, duże ilości cukrów i pektyny. Jagody zawierają witaminy z grupy B, C, karotenoidy, prowitaminę A i liczne sole mineralne. Taki bogaty skład odżywczy powoduje, że mają właściwości bakteriobójcze i stosuje się je w zatruciach pokarmowych. Jagody działają przeciwzapalnie na śluzówkę jelit, hamują krwawienia z naczyń włosowatych a nawet łagodzą bóle brzucha i nudności. Dodatkowo wpływają korzystnie na wzrok i układ krążenia, rozszerzają naczynia wieńcowe i uszczelniają ściany naczyń włosowatych. Powodują też ustępowanie zmian zapalnych w przewodzie pokarmowym.
 
Więcej przepisów na koktajle znajdziesz w książce "zielone koktajle 365 przepisów" (kod rabatowy na zakup w wydawnictwie: zielonekoktajle)

 

Artykuł ten, naszego autorstwa, ukazał się w BlastingNews dn. 29 lutego 2016 roku


http://pl.blastingnews.com/kulinaria/2016/02/leki-nie-sa-obojetne-dla-organizmu-lepiej-zmiksuj-naturalny-koktajl-przeciwzapalny-00813439.html

Twoja cera wciąż nie wygląda idealnie, mimo że wydajesz fortunę na najlepsze kosmetyki. Spróbuj używać tych składników, miksując zielone koktajle, ma wkrótce zauważysz efekty.

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/02/chcesz-miec-piekna-cere-oto-lista-5.html


http://jakzdrowozyc.pl/e-book-sekrety-zielonych-koktajli/?ref=4


Polecamy e-book SEKRETY ZIELONYCH KOKTAJLI, z którego dowiesz się co dobrego mogą zrobić dla Ciebie zielone koktajle i jak dzięki nim możesz przestać chorować, poprawić zdrowie swoje i swoich bliskich, zaoszczędzić mnóstwo czasu, a nawet zrzucić zbędne kilogramy napisany przez miłośników zdrowego stylu życia Marysię i Tomka z bloga "Jak zdrowo żyć?

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nasza książka już w sprzedaży

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...