amarantus + komosa ryżowa (quinoa) + banan + karob + cynamon

Koktajl hamujący starzenie z amarantusem i mlekiem quinoa

https://zielonekoktajle.blogspot.com/2014/11/amarantus-komosa-ryzowa-quinoa-banan.html

Składniki:

2 banany
1 łyżka karobu
1 szklanka mleka z komosy ryżowej (quinoa)
1/2 szklanki poppingu z amarantusa
szczypta cynamonu 

Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.


Współcześnie AMARANTUS coraz częściej nazywany jest zbożem XXI wieku, ponieważ jest zbożem, które charakteryzuje się szczególnie wysokimi wartościami odżywczymi i zdrowotnymi: 

- zawiera łatwo trawioną i przyswajalną skrobię, 
- jest bogaty w dobrze przyswajalne białko, 
- bogaty w żelazo (ma go 5-ciokrotnie więcej niż szpinak lub pszenica) i wapń, 
- stanowi doskonałe źródło błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych, 
- zawiera antyoksydanty przeciwdziałające chorobom, 
- nie zawiera glutenu, 
- ma podobną ilość witamin z grupy B oraz witamin C, A i E co inne zboża, ale zawiera więcej składników tłuszczowych niż pszenica, jęczmień, żyto czy owies – szczególnie cenne są w nim nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko chorób serca i hamują rozwój miażdżycy,
- jest bogatym źródłem wapnia, żelaza, cynku, potasu i magnezu.
- zaraz po oliwie z oliwek jest najważniejszym źródłem skwalenu, związku opóźniającego procesy starzenia 

Zapachniało świętami, przepis na domową przyprawę piernikową 

Chcesz mieć przepis pod ręką np. na lodówce? 

4 komentarze:

  1. Uwielbiam koktajle. Dziękuję za dołączenie do akcji:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z przyjemnością dołączyliśmy do akcji, również pozdrawiamy

      Usuń

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...